Sluit menu
06 50 84 91 74
Logo Edwin Spanjersberg Fysiotherapie in Spijkenisse
Logo Edwin Spanjersberg Fysiotherapie in Spijkenisse
Icon Edwin Spanjersberg Fysiotherapie in Spijkenisse

Voorste kruisbandletsel…… Wat nu??

Revalideren na voorste kruisbandreconstructie. Wat houdt dit precies in?   

Regelmatig komen er mensen de praktijk binnen met een gescheurde voorste kruisband. Nadat er een eventuele operatie plaatsvindt, waarbij er een reconstructie van de voorste kruisband wordt gedaan, gaat het revalidatieproces van start. Ben je benieuwd hoe het revalidatieproces na een reconstructie van de voorste kruisband eruit ziet? Blijf dan vooral lezen.

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die zijn/haar voorste kruisband heeft afgescheurd. 1 op de 556 sporters van boven de 15 jaar krijgt met een scheuring van de voorste kruisband te maken. Vaak zijn dit sporters die een sport beoefenen waarbij richtingveranderingen een grote rol spelen. Denk daarbij aan voetbal, tennis, hockey etc. Het risico bij vrouwen is driemaal zo groot. Waarom? Doordat de bouw van de knie van vrouwen net iets anders is dan bij mannen. De voorste kruisband is iets dunner en minder sterk.
Maar hebben jullie enig idee wat voor arbeid er geleverd moet worden om sterker terug te komen dan ooit? Wellicht niet! Daarom zetten wij heel globaal uiteen wat de stappen zijn tijdens het revalidatieproces.

1). Volledig kunnen bewegen!
En dan zoomen we vooral in op het kniegewricht. Voordat er keihard getraind zal worden om de spierkracht van het bovenbeen te verbeteren, moet je been eerst goed kunnen bewegen! Daarom zal er de eerste periode vooral aandacht worden besteedt aan het volledig kunnen buigen en strekken van het been. Daarbij worden bewegingen van de knieschijf niet vergeten!

2). Kwetsbaarheid?
Dat het revalideren hard werken is mag duidelijk zijn, maar toch moet je geduldig zijn. Wisten jullie dat de eerste 2 à 3 maanden erg belangrijk zijn? In deze periode vindt de grootste ‘ingroei’ van je nieuwe kruisband plaats en is de band nog redelijk kwetsbaar! De nieuwe kruisband die door de orthopeed operatief geplaatst wordt bestaat overigens uit eigen lichaamsweefsel. Dit is vaak één van de hamstringpezen of de kniepees.

3). Stapsgewijs!                                                                                                                                                                                                                            Zodra de knie ‘klaar’ is om te trainen zal dit gedoseerd gebeuren. Waarom? Om het optimale uit het revalidatieproces te halen zal de knie zijn belastbaarheid terug moeten krijgen. Het trainen zal dus niet alleen bestaan uit krachttraining! Oefenen en trainen richten zich op het verbeteren van conditie, stabiliteit, coördinatie, rotatiekrachten. Het doel is dus functioneel en sportspecifiek trainen. Kortom, heel wat!

4). Ieder persoon is anders
Iedereen heeft een uiteindelijk hoofddoel dat bereikt moet worden. De één wilt terugkeren op een sportveld, de ander wilt pijnvrij kunnen fietsen. Teamwork tussen de therapeut en patiënt draagt zeker bij aan een goed herstel! Ziet elk revalidatieproces er dan hetzelfde uit? Nee! Elke revalidatie wordt aangepast aan de mogelijkheden en het hoofddoel van de patiënt. Maar één ding is wel hetzelfde. Het is topsport om je doel te bereiken!

5). Out of the box-thinking
Het revalidatieproces zal vele maanden gaan duren, waarom zouden we het dan niet zo ‘leuk’ mogelijk maken? Als therapeut zijnde is het de kunst om de therapie zo doelgericht als mogelijk vorm te geven. Daarnaast moet het ook nog eens uitdagend zijn voor de patiënt. Ook een hele klus voor de therapeut! Hierdoor zullen er veel verschillende oefeningen voorbij komen tijdens de revalidatie. Wisten jullie dat er tijdens de revalidatie ook oefeningen worden gedaan worden heup-, bil-, romp en onderbeenspieren te versterken?
Hierdoor wordt de gehele ‘bewegingsketen’ getraind en dus ligt de focus niet alleen op de knie.

Het is niet altijd noodzakelijk om een gescheurde voorste kruisband operatief te vervangen! Ook dit is een afstemming tussen patiënt en de orthopeed. Dit is afhankelijk van de wensen en de doelen van de (vaak sportende) patiënt.
Het lastige hieraan is dat er geen test bestaat om te bekijken welke patiënt wél en welke patiënt niet geopereerd hoeft te worden om weer tot sporthervatting te komen. Bij niet opereren weet je dit vaak pas na een half jaar revalideren. Want ook bij ‘niet opereren’ staat er een zware revalidatie op het programma om de knie, maar ook jezelf, weer krachtig(er) en stabiel(er) te krijgen.
Bedankt voor je tijd en aandacht. Schroom niet om hierop te reageren! Mochten jullie ooit in deze situatie terecht komen? Dan staan wij altijd klaar om jullie zo kundig en effectief mogelijk te helpen. Mocht je dit proces zelf hebben doorstaan? Laat ons vooral weten hoe jij het hebt ervaren!

Afspraak maken