Sluit menu
06 50 84 91 74
Logo Edwin Spanjersberg Fysiotherapie in Spijkenisse
Logo Edwin Spanjersberg Fysiotherapie in Spijkenisse
Icon Edwin Spanjersberg Fysiotherapie in Spijkenisse

Lage rugpijn – We have got your back!

Dagelijks zien wij verscheidene mensen de praktijk binnenkomen met lage rugklachten. Velen van jullie zullen deze klachten herkennen. Maar wat is er nou eigenlijk aan de hand als je last van je onderrug hebt?

In onze maatschappij zijn er veel mensen die kampen met lage rugklachten. Sterker nog, lage rugklachten staat bovenaan de lijst van veelvoorkomende klachten in Nederland. Wisten jullie dat 95% van deze klachten, klachten zijn waarbij er geen duidelijke lichamelijke oorzaak aanwezig is? Ook deze klachten kunnen gepaard gaan met stijfheid, pijn, spierspanning en uitstraling naar de benen! De overige 5% zijn rugklachten waarbij er een duidelijk oorzaak voor de klacht is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hernia of soms zelfs een breuk of scheur(tje) van een ruggenwervel. Dat is dus maar een héél kleine groep!

Hoe kan het dan dat zoveel mensen last van hun rug hebben, maar er eigenlijk niets ‘kapot’ is in de rug? Dat is een hele lastige vraag! Lage rugklachten zonder duidelijke lichamelijke oorzaak, zijn klachten waarbij meerdere factoren een rol spelen in het ontstaan, maar zeker ook in het voortbestaan van de klacht! Er is dus niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Factoren als een verminderde algehele fitheid, stress/spanning, vermoeidheid, overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik, mentale klachten en weinig lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van jouw rugklachten!

‘Ja, maar ik heb altijd zo geleefd! Hoe kan het dan dat ik er nu ineens last van heb?!’ Ook dit is een lastige vraag! In de praktijk zie je vaak dat mensen dezelfde activiteiten en handelingen blijven uitvoeren, ondanks dat zij vermoeid(er) of gestrest zijn. Of wat minder goed in hun vel zitten. Hierdoor is de belasting op jezelf gelijk gebleven, terwijl je op dat moment wellicht minder aan kan! Er is dan sprake van een verstoring in de balans van belasting ten opzichte van jouw persoonlijk belastbaarheid. Dit kan dus een reden zijn dat je er nu ‘ineens’ last van hebt!

Wisten jullie dat je eigen gedachten over jouw lichamelijke klacht van invloed kan zijn op het herstel? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een slechte gedachte over je lichamelijke klacht van negatieve invloed is op het herstel hiervan. Nog een reden om zo positief mogelijk in het leven te staan!

Last but not least. Bewegen! Motion is lotion! Hoe moeilijk het ook is, bewegen is het beste medicijn bij lage rugklachten! Verschillende onderzoeken wijzen uit dat vaak beweging dé oplossing is bij lage rugklachten. Hoe moeilijk het ook is, raap jezelf bij elkaar en kom weer in beweging!

Lage rugklachten zijn veelvoorkomende en lastige klachten. Er is vaak niet een eenduidige oorzaak voor deze klacht en voor ieder persoon is dit (natuurlijk) anders! Dit maakt het voor ons als fysiotherapeut altijd een uitdaging om ieder persoon zo goed mogelijk te helpen. Wij helpen jullie graag, om samen met jullie (weer) in beweging te komen!

Afspraak maken